Wednesday. Oficjalna książka kucharska – recenzja książki. Idealne potrawy na Halloween!

Lada dzień Halloween i jeżeli nie macie pomysłu, jak zaskoczyć znajomych na imprezie, to zdecydowanie warto zajrzeć do przepisów prosto z Akademii Nevermore! 

Wednesday. Oficjalna książka kucharska to obowiązkowa pozycja zarówno dla fanów rodziny Addamsów, jak i fanów mrocznego klimatu. Pozycja oferuje bowiem całą gamę szalonych i przede wszystkim niesamowicie atrakcyjnych wizualnie dań. Poza tym naprawdę rzadko można trafić na tego typu pozycję, która jest oficjalnie flagowana produkcją – zazwyczaj tego typu książki są nieoficjalne i jedynie inspirowane danym uniwersum.

Zobacz również: Wednesday – recenzja 2. sezonu. Dziwności ciąg dalszy

Jak w każdej książce kucharskiej, tak i tutaj mamy zgrabny podział na poszczególne działy związane z gotowaniem. W tomie znajdziemy: mrożące krew w żyłach śniadania, przekąski od Rączki, makabryczne lancze, obiady w cieniu rozpaczy, diabelskie desery oraz złowieszcze łyczki. Autorzy pokusili się o przypisywanie części z przepisów niektórym bohaterom, jak również chętnie wskazują dla jakiej grupy będą najsmaczniejsze (czy to syreny, czy gorgony, etc.). Każdy opis posiada piękną ilustrację jedzenia i wierzcie mi, że inspiracji na Halloween jest tutaj od cholery!

Wednesday. Oficjalna książka kucharska mistrzowsko opanowała nazwy potraw. Utopione jajka Gomeza, wysysająca duszę salsa z chipsami z tortilli, krew moich wrogów czy gicz niczym nóżki jagniątek na rzeź pędzonych to zaledwie garstka kreatywnych tytułów, które nie tylko zachęciły mnie do wypróbowania przepisu, ale również sprawiły, że za raz za razem parskałam pod nosem ze śmiechu. Plusem publikacji jest również to, że nie są to bardzo skomplikowane dania.

Poza przepisami Wednesday. Oficjalna książka kucharska zapewnia również zbiór fotosów z serialu. Znajdziemy tu również wiele ciekawostek odnośnie produkcji, psychotesty czy pomysły na zorganizowanie imprez (jak chociażby Bal Kruka). Całość zebrana jest w naprawdę estetycznej formie. Muszę przyznać, że to jedna z najciekawszych i najbardziej spójnych książek kucharskich, jaką miałam ostatnimi czasy w rękach. Widać, że autorzy nie poszli na łatwiznę i postarali się, aby pozycja spełniła oczekiwania fanów.

Zobacz również: Wednesday – recenzja 1. części 2. sezonu

W przypadku Wednesday drugi sezon jakoś mi nie siadł, ale przy pierwszym bawiłam się przednio. Nie mniej od dziecka uwielbiam perypetie rodziny Addamsów, więc koniecznie musiałam z czystej ciekawości sięgnąć po tę książkę. I naprawdę jestem pozytywnie zaskoczona. Jestem pewna, że wiele z przepisów wykorzystam, zwłaszcza przy okazji Halloween czy innych imprez tematycznych. Tym bardziej, że w Wednesday. Oficjalnej książce kucharskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Można tu znaleźć zarówno dania wegetariańskie, mięsne, jak i propozycje bez nabiału.

To jak, kto (tak ja ja) zamierza przyrządzić na Halloween dyniowe paluszki od Rączki?


Okładka książki Wednesday. Oficjalna książka kucharska
Okładka książki Wednesday. Oficjalna książka kucharska

Autor: Mari Mancusi, z przepisami Jarretta Melendeza
Wydawca: Jaguar
Premiera: 10 września 2025 r.
Oprawa: twarda
Stron: 224
Cena katalogowa: 79,90 zł

Fot. główna: materiały prasowe – kolaż (Jaguar)

Plusy

  • Piękne wydana
  • Pomysłowe przepisy
  • Kreatywne nazwy potraw

Ocena

8 / 10

Minusy

Katarzyna Jarczak

Tiara przydzieliła ją do Slytherinu. Kocha kino skandynawskie, a w szczególności duńskie. Do tego stopnia, że postanowiła się nauczyć tego języka. Jej celem jest przeczytanie manifestu Dogme 95 w oryginale. Dzień bez obejrzenia filmu lub odcinka serialu uważa za stracony. Uwielbia festiwale filmowe. Uprawia pole dance, a od niedawna gra na perkusji. W wolnych chwilach czyta książki.

Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najpopularniejsze
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze